Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Op deze pagina vertellen we er meer over.

Wanneer ben ik mantelzorger?

Bied je vrijwillig hulp aan iemand in de familie, een vriend of een kennis? Bijvoorbeeld door te helpen met de administratie of de boodschappen? Of zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is? Dan ben je mantelzorger. Ook als de zorg vanzelfsprekend voelt, zoals zorg voor je kind met een beperking of een zieke ouder. Als mantelzorger kun je niet zomaar stoppen met zorgen.

Jonge mantelzorger

Groei je op met iemand die zorg nodig heeft? Een zus met een spierziekte, een broer die kanker heeft, een verslaafde vader, een sombere moeder of een broertje met een beperking? Moet je thuis vaak meehelpen? Maak jij je daarover vaak zorgen? Dan ben je een mantelzorger. Als jonge mantelzorger geef je zorg omdat jij een persoonlijke band hebt met degene voor wie je zorgt. Je kunt ook niet zomaar stoppen met zorgen.

Heb je vragen? Wil je iets kwijt over je situatie thuis? Neem contact op:

  • Met één van onze mantelzorgconsulenten via 073 65 80 750 of stuur een mail naar wegwijs@vught.nl
  • Met Welzijn Vught op tel. 073 65 65 350 of via info@welzijnvught.nl (jongerenwerker Pepijn Giesbers via 06 11 855 625 of via pepijngiesbers@welzijnvught.nl)

Er is hulp

In onze gemeente sta je er als mantelzorger niet alleen voor. Er is hulp om je zorg draaglijk(er) te maken. Bekijk hier welke hulp er is.

Waardering voor mantelzorgers

Elk jaar vieren we op 10 november de Dag van de Mantelzorger. Die dag staat voor aandacht, erkenning en waardering voor mantelzorgers. We zetten mantelzorgers die dag in het zonnetje door de Mantelzorgpluim uit te reiken onder het genot van een gezellig kopje koffie of thee. De pluim zelf is een klein gebaar in de vorm van een VVV-cadeaubon.