Vught wil betere aanpak scheidingsproblemen bij kinderen

Publicatiedatum: 
14 jul 2020
Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor iedereen die ermee te maken heeft, maar vooral voor kinderen. In sommige situaties is zelfs professionele jeugdhulp nodig. Het is goed dat dit kan, maar het is natuurlijk nog beter als we dit kunnen voorkomen. Daarom werkt de gemeente Vught aan een aanpak die ervoor zorgt dat kinderen bij de scheidingen van hun ouders minder problemen ervaren.

Scheiden zonder Schade

Landelijk is er op dit moment veel aandacht voor kinderen die problemen krijgen door de scheiding van hun ouders. Zo is er het landelijk project ‘Scheiden zonder Schade’ onder leiding van oud-minister André Rouvoet. Met dit project willen we ervoor zorgen dat kinderen minder problemen ervaren bij de scheiding van hun ouders en minder gebruik hoeven te maken van (jeugd)hulp.

Onderzoek

De gemeente Vught doet mee aan het project ‘Scheiden zonder Schade’. Ook andere gemeenten in de regio nemen hieraan deel. In Vught starten we met een onderzoek. We onderzoeken of de problemen van kinderen veroorzaakt zijn door de scheiding van hun ouders. Als we dat weten, kunnen we ouders én kinderen sneller en eerder de juiste hulp bieden. Dit voorkomt dat ze een beroep moeten doen op zware en langdurige (jeugd) hulp. Natuurlijk gaan we uiterst zorgvuldig met de onderzoeksgegevens om, met respect voor de privacy. Ouders, van wie we de gegevens willen gebruiken voor het onderzoek, ontvangen een brief van de gemeente.