Uitgaan na de coronaperiode

Publicatiedatum: 
22 sep 2021
Vanaf 25 september worden de corona maatregelen weer versoepeld. Zo ook voor het uitgaansleven. Je hoeft geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden en de cafés en terrassen zijn open tot 24.00 uur. En dat is mooi. Maar bij het uitgaan en middelengebruik, horen ook bepaalde risico’s en helemaal na deze coronatijd.

Het Trimbos Instituut heeft deze risico’s en maatregelen op een rijtje gezet. We benoemen een aantal risico’s:

  • Sommige uitgaanders hebben het gevoel dat zij de afgelopen periode ‘in moeten halen’ en hebben geen rem.
  • Diegenen die tijdens de coronatijd 18 jaar zijn geworden, mogen voor het eerst legaal alcohol drinken. Waar liggen de eigen grenzen?
  • Ook de ervaren uitgaanders gaan weer op zoek naar hun grenzen.
  • Experimenteren met drugs thuis is niet te vergelijken met gebruik op een feest of festival. Overprikkeling, angst- en paniekaanvallen liggen op de loer.
  • Het blijkt dat uitgaanders, bij versoepelingen, het lastig vinden om zich aan regels te houden.

Meer weten over de risico’s en maatregelen? Kijk op Trimbos


NIX18

NIX18 is een campagne waarmee het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil versterken dat niet drinken en roken tot je 18e normaal is. NIX18 richt zich eerst op de omgeving van de jongeren en als tweede op de jongeren zelf. Meer informatie over deze campagne is te vinden op NIX18


Nieuwe Alcoholwet vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe Alcoholwet. Deze vervangt de Drank- en Horecawet. Een van de wijzigingen is, dat je als minderjarige strafbaar bent als je in de openbare ruimte /op een publieke plek in het bezit bent van alcoholische drank. Je riskeert dan een boete. Dit geldt ook voor een meerderjarige als hij/zij een alcoholisch drankje aan een minderjarige aanbiedt. Meer informatie over de nieuwe alcoholwet is te vinden op de Rijksoverheid