Ouderenadviseur in gemeente Vught

Publicatiedatum: 
9 nov 2021
Ouderenadviseurs van Ouderen Samen hebben in Vught een belangrijke spilfunctie als het gaat om zelfredzaamheid en het voorkomen van eenzaamheid en ondervoeding bij ouderen. Zij zijn op de hoogte van allerlei regelingen, voorzieningen en diensten en geven onafhankelijk advies op het gebied van welzijn, vervoer, Wmo en geldzaken. Dit alles met het oog op zelfstandig wonen en meedoen aan de samenleving.

De ouderenadviseurs voeren vraaggerichte gesprekken met ouderen vanaf 55 jaar. Inwoners van 55 jaar of ouder kunnen zelf een beroep doen op een ouderenadviseur, maar ook iemand uit de omgeving van een oudere inwoner. Denk hierbij aan een mantelzorger, dochter, zoon of partner. Vaak worden de adviseurs benaderd door mensen, waar zij al eens eerder geweest zijn, met een vervolgvraag, bijvoorbeeld voor cliëntondersteuning. De ouderenadviseur komt langs om samen met de inwoner te bespreken wat hij/zij nodig heeft. Van dit gesprek wordt een verslag gemaakt. Daarnaast schrijven de ouderenadviseurs mensen van 75 jaar en ouder in een bepaalde wijk aan waarin zij aanbieden om langs te komen. Dit zijn preventieve huisbezoeken om inwoners te informeren.

Onderwerpen

De ouderenadviseur informeren en adviseren over o.a. de volgende onderwerpen:

  • Wat is er mogelijk op het gebied van vervoer als u zelf niet meer kunt autorijden?
  •  Wat kunt u doen als u uw huis niet meer goed schoon krijgt?
  • Wat is er mogelijk aan ondersteuning als u met een klein inkomen moet rondkomen?
  • Wat is er in Vught te doen om te voorkomen dat u zich eenzaam voelt?
  • Wat zijn oplossingen voor praktische problemen, zoals het doen van boodschappen,  maaltijden aan huis, mogelijkheden om samen met anderen te eten, het terugbrengen van boeken naar de bibliotheek of klusjes in huis?

Ook als u geen vraag hebt, maar gewoon uw verhaal kwijt wil, kunt u contact opnemen met de ouderenadviseur.

Woonadvies

Als er sprake is van een onveilige situatie in een woning, dan maakt de ouderenadviseur de inwoner attent op een gratis woonadvies en kan er een woonadviseur ingeschakeld worden. De woonadviseurs hebben folders over val-, brand- en inbraakpreventie. Inwoners kunnen ook zelf woonadvies aanvragen bij Ouderen Samen.

Contact

Bent u ouder dan 55 jaar? Woont u in Vught, Cromvoirt of Helvoirt en wilt u graag eens praten met een ouderenadviseur? Neem contact op met Ouderen Samen,  073 656 53 50 (Welzijn Vught) of info@ouderensamen.nl. Het huisbezoek en het advies zijn geheel kosteloos en vrijblijvend. U hoeft ook geen lid te zijn van een ouderenorganisatie. U kunt er verder op rekenen dat uw privacy gewaarborgd is. Ook uw familie, zoals uw partner, zoon of dochter, of uw mantelzorger kan een adviesgesprek aanvragen en bij het gesprek aanwezig zijn.