Mijn ervaring met financiële stress

Publicatiedatum: 
15 jul 2021
Ik ben een gescheiden moeder van twee meiden. Door deze scheiding in 2014 veranderde mijn situatie compleet.

In het begin wilde ik alles zonder hulp oplossen. Maar hierdoor stapelden de rekeningen zich op en kwam ik in de financiële problemen. Dit veroorzaakte heel veel stress. Ik durfde zelfs de post niet meer open te maken. Ondanks mijn financiële situatie, kocht ik in die periode iets voor mijn gezin. Ik verlangde naar een geluksmomentje. Ik wilde iedereen een blij gevoel geven. Achteraf gezien, was dit een verkeerde keuze. Ik kwam nog verder in de problemen.

Vraag hulp

Uiteindelijk heb ik in 2014 hulp bij de gemeente gezocht. Vanwege mijn situatie kon ik terecht bij de Voedselbank. Ik schaamde me hier ontzettend voor en de stress nam alleen maar toe. Ik ben toen diep gezonken en werd ziek. Een schuldhulpcoach van Vincentiusvereniging Vught heeft mij goed geholpen. Die zorgde ervoor dat er overzicht kwam in mijn financiën én rust in mijn hoofd. Het gaat nu redelijk met me, met ups en downs. Als er rekeningen binnen komen, dan ben ik weer terug bij af. Maar wat ik wel geleerd heb en als advies wil meegeven: Vraag hulp. Je kunt het niet alleen!


Als u (tijdelijk) niet kunt betalen

Hebt u minder inkomen en niet genoeg geld om uw rekeningen te betalen? Wacht niet tot u herinneringen of aanmaningen krijgt, maar kom in actie. Daarmee voorkomt u boetes en grotere geldproblemen. Wat kunt u doen?

  • Bel met het betreffende bedrijf: woonstichting, bank, etc. Leg uw situatie uit en kijk samen naar een oplossing, zoals betalen in termijnen of uitstel van betaling. Denk hierbij aan huur, hypotheek, energie, zorgverzekering, etc.
  • Vraag schriftelijk uitstel van betaling aan. Zie een voorbeeldbrief op Nibud
  • Vermijd stress en vraag hulp bij financiële problemen en schulden. U kunt gratis advies en ondersteuning krijgen bij de (schuld)hulpcoaches van Vincentiusvereniging Vught tijdens het inloopspreekuur elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het Vincentiushuis aan de Ketting 20. U kunt ook contact opnemen voor een afspraak via hulpverlening@vincentiusvught.nl of bellen naar 06 30 02 70 73 op dinsdag- en donderdagochtend
  • Hebt u betalingsachterstanden of andere beginnende geldproblemen? Neem dan contact op met Wegwijs+. Samen met u kijkt Wegwijs+ wat u kunt doen om grotere problemen te voorkomen. Meer informatie vindt u op Wegwijs+