Mantelzorgteam Vught

Publicatiedatum: 
17 apr 2019
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg. Zorgen voor familie, vriend(in), kennis of buur is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. En vaak doet u het uit liefde voor elkaar. Maar wat als u, als mantelzorger, vragen hebt of het fijn vindt dat er iemand meedenkt over uw situatie? Twijfel dan niet, en neem contact op met het Mantelzorgteam Vught. Zij bieden kortdurende ondersteuning door het luisteren naar uw verhaal tot aan het meedenken over de balans tussen zorg, werk en privé.

Ben ik een mantelzorger?

Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind of een ouder wordende gezonde partner. Mantelzorg is veel meer. Een mantelzorger zorgt langdurig en intensief voor een naaste. Soms wel 24 uur per dag. Een mantelzorger verricht af en toe verpleegkundige handelingen, maar is geen beroepsmatige zorgverlener. Een mantelzorger geeft zorg omdat zij/hij een persoonlijke band heeft met degene voor wie zij/hij zorgt. En als mantelzorger kunt u niet zomaar stoppen met mantelzorgen.

Zorg goed voor uzelf

Als u voor een ander zorgt, is het ook belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Door anderen om hulp te vragen, uw gevoelens met hen te delen en de zorg af en toe los te laten, voorkomt u overbelasting. Lukt het u niet om een goede balans te vinden tussen het zorgen voor uzelf en het zorgen voor een ander? Maakt u niet genoeg tijd voor uzelf vrij? Hoe gaat u om met tegenslagen? En stelt u wel duidelijke grenzen? Wilt u antwoorden en oplossingen op dit soort vragen, neem dan contact op met het Mantelzorgteam Vught.

Wat doet het Mantelzorgteam voor u?

Het team heeft in de volle breedte aandacht voor uw persoonlijke situatie. Ze luisteren, denken mee en proberen samen met u een oplossing te vinden, zodat u kunt blijven mantelzorgen. Denk hierbij aan het inzetten van een vrijwilliger in de situatie van uw naaste, maar ook aan de inzet van huishoudelijke hulp in uw eigen situatie als er sprake is van overbelasting. Het team kan een beroep doen op uw sociaal netwerk of die van uw naaste. U wordt geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden van ondersteuning in Vught. Daarnaast zijn er lotgenotencontact-groepen, Het Geheugencafé, de Geheugenbibliotheek, diverse cursussen en informatieavonden.

Contact

Het Mantelzorgteam bestaat uit een mantelzorgondersteuner van Vughterstede, een medewerker van Vivent, een sociaal werker van Welzijn Vught en vier mantelzorgconsulenten van Wegwijs+. U kunt ze altijd vrijblijvend bellen en mailen.