Wegwijs+ kan u informeren over en in contact brengen met allerlei vormen van jeugdhulp of dat voor u organiseren. Voorbeelden daarvan zijn:
Ambulante jeugdhulp
Ambulante jeugdhulp is hulp die thuis wordt geboden. Het gaat om tijdelijke hulp bij de opvoeding van de kinderen. Doelgroep zijn gezinnen die uit balans zijn, bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met gedragsproblemen van het kind.
Jeugdgezondheidszorg (GGD)
Hieronder verstaan we de inzet van jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten van de GGD. Uw kind wordt vanaf de geboorte tot 18 jaar regelmatig door de GGD onderzocht. Bij baby's en peuters gaat u daarvoor naar het consultatiebureau. Daar kijkt men of uw kind goed groeit, goed kan zien en horen en hoe het zich ontwikkelt. Als het kind naar school gaat neemt de jeugd- of schoolarts deze taak over. Bij de school- of jeugdarts van de GGD kunt u ook terecht met vragen over de ontwikkeling van uw kind. Ook kan hij uw kind doorverwijzen voor verder onderzoek. De GGD zorgt er ook voor dat uw kind wordt ingeënt tegen ziekten zoals mazelen, de bof, difterie.
Jeugd-ggz
De jeugd-ggz (geestelijke gezondheidszorg) is er om hulp te bieden als uw kind te maken krijgt met een psychische aandoening of klachten.
Zorg voor jeugd met een beperking
Bij zorg voor jeugd met een beperking gaat het om kinderen met bijvoorbeeld een (licht) verstandelijke beperking, een zintuiglijke beperking (zoals blind, slechtziend of doof), een lichamelijke beperking (ook niet-aangeboren hersenletsel), een chronische ziekte, een psychiatrische aandoening of een taalontwikkelingsstoornis.
JeugdzorgPlus
Bij JeugdzorgPlus gaat het om een intensieve vorm van jeugd- en opvoedhulp voor jongeren met ernstige gedragsproblemen en die zich aan de noodzakelijke behandeling dreigen te onttrekken.
Pleegzorg
Pleegzorg is zorg buiten het gezin. Het betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen.
Residentiële jeugdhulp
Dit is hulpverlening waarbij kinderen en jeugdigen (tijdelijk) dag en nacht buiten hun eigen omgeving verblijven. Dat kan zijn in gesloten, besloten of open leefgroepen. Ook zijn er leefgroepen met een deeltijdarrangement, waarbij jongeren deels in de groep wonen en bijvoorbeeld in het weekend thuis zijn.
Zelf op zoek naar jeugdhulp
Jeugdhulp is vaak maatwerk. Niet altijd is het eenvoudig de juiste hulp te vinden bij de problemen.
- Op de website van Jeugdhulp Noord-Brabant staan negen zogenaamde zorgprofielen. Dat is een overzicht van de meest voorkomende problemen in de jeugdhulpverlening
- U kiest het profiel uit dat past bij uw situatie
- Vervolgens komt u uit bij verschillende soorten hulp
- Tenslotte vindt u een overzicht van de hulpverleners in Noord-Brabant
Dyslexie
We spreken van dyslexie als het een kind niet lukt om accuraat en vlot te leren lezen en/of woorden te spellen. Is uw zoon of dochter dyslectisch of vermoedt u dit? Neem contact op met de school om hierover te overleggen. De school adviseert of het raadzaam is om het kind aan te melden voor een dyslexieonderzoek.
De diagnose en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie wordt vergoed door Wegwijs+. Enkelvoudig wil zeggen dat uw zoon of dochter er geen tweede probleem bij heeft, zoals autisme, ADHD of een laag IQ. Ernstig wil zeggen dat de school al extra hulp heeft geboden, maar dat de lees- en spellingsproblemen van het kind niet of nauwelijks verbeteren.