Hoe kan ik mijn financiën het beste inrichten en beheren?

Publicatiedatum: 
10 apr 2019
Financieel misbruik komt in verschillende vormen voor. Via internet, telefonisch of op straat met de zogeheten babbeltrucs, maar ook in huiselijke kring. Wat kunt u doen om uzelf of iemand anders in uw omgeving te beschermen tegen deze vorm van misbruik? In dit artikel geven we u enkele hulpmiddelen voor het inrichten en beheren van uw financiën.

Hulp van anderen

Probeer zo lang mogelijk zelf de regie te houden over uw financiën. Komt u in een situatie dat dit lastiger wordt, dan is het fijn om iemand uit uw omgeving om hulp te vragen. U houdt dan nog steeds zelf de regie. Ook is het mogelijk om aan uw bank hulpmiddelen te vragen, zoals een ‘knijper’ om uw pinpas te verwijderen uit de pinautomaat.Voorbeeld:

Mevrouw Greef (83 jaar) is niet meer mobiel en laat haar bank het geld thuisbezorgen. Haar buurvrouw die de boodschappen doet, krijgt contant geld mee. Aan de hand van de bonnetjes en het resterende bedrag ziet mevrouw Greef wat er uitgegeven is. Hiermee wordt niet alleen mevrouw Greef, maar ook haar buurvrouw beschermd. Zij kan immers aantonen dat ze geen geld heeft achtergehouden.

Volmacht

Moet u de regie toch uit handen geven, maak dan gebruik van een volmacht. Een volmacht geeft anderen in uw omgeving zeggenschap over uw financiën. Het is aan te raden om dit tijdig te doen, terwijl u wilsbekwaam bent. En regel het goed, bijvoorbeeld met een levenstestament. In dit testament legt u vast wie uw vertrouwenspersoon wordt, wat uw wensen zijn en wanneer de volmacht ingaat.

Volmacht aan meerdere personen

Door meerdere personen de volmacht te geven, voorkomt u dat degene die u vertrouwt misbruik maakt van zijn of haar bevoegdheden. Zij kunnen alleen samen de volmacht gebruiken. Zo controleren de vertrouwenspersonen elkaar. Voor reguliere bankzaken krijgt maar één persoon de volmacht. U kunt wel een toezichthouder aanstellen of een aparte huishoudrekening (met eigen pas en pincode) naast de eigen rekening openen voor reguliere bankzaken. Hierop wordt maandelijks een vast bedrag overgemaakt en de vertrouwenspersoon heeft alleen hier toegang toe.

Meer informatie

Neem contact op met uw bank of notaris voor meer informatie over bovenstaande mogelijkheden. Of kijk op Sociale Kaart Vught voor meer informatie en tips.