Hoe is het eigenlijk om pleegouder te zijn?

03 november 2023
Algemeen

Het is de week van de pleegzorg. Maar hoe ís het eigenlijk om pleegouder te zijn? Ben je dat 24/7 of kun je ook parttime pleegouder zijn? Wethouder Jos den Otter nodigde twee Vughtse pleegouders uit om praten over hun ervaringen. Wat volgde: een openhartig gesprek tussen pleegouders Areke, René en de wethouder.

Areke en René zijn wat je noemt, netwerkpleegouders. Areke: “Mijn zus kon om verschillende redenen niet voor haar pasgeboren dochter zorgen. Er wordt dan eerst gekeken naar het netwerk: de familie en vrienden, is er iemand die al dan niet tijdelijk, voor het kind kan zorgen? In ons geval hebben wij de zorg op ons genomen.” Areke en René hadden al een zoon toen ze die vraag kregen. Jos: “Hoe is het als er in je gezin ineens een kind bijkomt?” René: “Na de bevalling bleek al vrij snel dat mijn schoonzus niet voor haar dochter kon zorgen. Toen ze veertien dagen oud was, kwam ze bij ons. Die vraag kwam vrij onverwacht. We waren er dus ook totaal niet op voorbereid. We hadden niks in huis, geen ledikantje, geen verschoonkussen of wat dan ook. En alle winkels waren dicht, dit speelde tijdens één van de lockdowns in de coronatijd.” Areke: “We hebben toen veel spullen van onze vrienden gekregen.”

Een nieuwe balans
Natuurlijk was het in het begin pittig, vertellen Areke en René. Praktisch, zoals het snel moeten regelen van babyspullen en de gebroken nachten. Maar ook met het zoeken naar een nieuwe balans in de familie. Met (schoon)zus, andere broers, zussen en ook de grootouders. Areke: “De relatie met mijn zus was ineens veranderd. We waren natuurlijk nog steeds zussen, maar ik was ook ineens de pleegouder van haar dochter.” Jos: “Dat kan ik me goed voorstellen. Het lijkt als buitenstaander ergens zo logisch: natuurlijk doe je dat, het is je eigen familie. Maar ga er maar aanstaan. Jullie zijn het die het echt moeten gaan doén. En nog steeds doen. Daar heb ik veel bewondering voor.”

Goed contact
De balans in de familie, en ook in het gezin is er nu veel meer. René: “De relatie tussen onze zoon en pleegdochter is ook heel goed. Ze spelen veel met elkaar, maken ruzie en maken het ook weer goed. Het zijn gewoon broer en zus.” Ook het contact met de moeder is goed, vertelt Areke: “Ze zien elkaar elke week en ze noemt ons allebei ‘mama’. Voor haar is dat heel normaal, ze weet niet beter. Mijn zus woont ook in de buurt, dus het is fijn dat ze elkaar regelmatig kunnen zien.”

Parttime pleegouder
Areke en René hebben 24/7 de zorg voor hun pleegdochter. Maar pleegzorg kent vele vormen. René: “Er zijn ook parttime pleegouders die bijvoorbeeld om het weekend voor een pleegkind zorgen, of alleen tijdens vakanties, zodat de ouders even ontlast worden. Ook dat helpt vaak enorm.” Jos: “Er gebeurt veel meer achter de voordeur dan dat we zien. Het is ongelooflijk belangrijk dat er zorg en aandacht is voor kinderen die in zo’n situatie zitten.”

Veilige omgeving
Jos: “Als je nu terugkijkt, zou je dit dan weer aangaan?” Areke en René zijn hier heel duidelijk over: “Zeker. Juist met de kennis van nu zou ik het makkelijker aandurven dan daarvoor”, zegt Areke. “Sterker, als ik een prijs zou winnen, dan zou ik een boerderij kopen en meer kinderen willen opvangen. Er zijn nog te veel kinderen die het thuis om wat voor reden ook niet goed hebben. En een veilige omgeving is voor een kind zó belangrijk. En echt, iedereen met ruimte in huis en hart kan pleegouder zijn.”

Meer informatie over pleegzorg?
Opgroeiende kinderen hebben een stabiele en veilige omgeving nodig. Sommige pleeggezinnen nemen een kind in huis op tot de problemen in huis zijn opgelost. Maar ook parttime kun je als pleegouder van grote betekenis zijn. Dan komt een kind bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie logeren. Kijk voor meer informatie op www.pleegzorg.nl.