Hoe hoger de vaccinatiegraad,

Publicatiedatum: 
3 jul 2019
Internationaal gezien is de vaccinatiegraad, ofwel de deelname aan de verschillende vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), hoog te noemen, met uitzondering van HPV. Dit geldt ook voor de gemeente Vught. Wij hebben in onze gemeente een hogere vaccinatiegraad dan het landelijk gemiddelde. En dat is heel goed. Maar waarom dan toch mensen informeren? Het is belangrijk dat mensen bewust zijn van de verschillende vaccinaties en wat vaccineren betekent voor hem/haar en de omgeving.

GGD actief en deskundig

De GGD Hart voor Brabant heeft als doel om mensen gezonde kansen te bieden zodat zij alles uit hun leven kunnen halen. Actief informeren over vaccinaties is daar een onderdeel van. Is er een kind geboren, dan wordt in alle gesprekken het onderwerp vaccinatie besproken. Dit kan bij het consultatiebureau of tijdens een huisbezoek zijn. Maar ook kraamverzorgenden en verloskundigen bespreken vaccinaties met jonge ouders.

Waarom 95% vaccinatiegraad belangrijk?

Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe kleiner de kans op uitbraken in de toekomst van ziekten zoals de mazelen. Want als 95 procent van de bevolking gevaccineerd is tegen de mazelen, dan kan dit virus zich bijna niet verspreiden. Er is dan sprake van groepsbescherming. De uitbraak van het virus dooft uit.

Informatie

Hebt u vragen over eventuele risico’s, bijwerkingen van vaccinaties of wilt u weten of vaccineren wel echt nodig is? Kijk dan op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (www.rivm.nl) of neem contact op met de GGD Hart voor Brabant (www.ggdhvb.nl).