Het verhaal van Vughterstede

Publicatiedatum: 
10 apr 2019
Op zaterdag 16 maart stonden de deuren van Woonzorgcentrum Theresia weer open. In feite staan ze iedere dag open, maar eens per jaar doen we daar een ‘schepje bovenop’. In feite laten we dan zien hoe we zijn. En net zoals op een verjaardag doe je op zo’n dag een beetje extra je best. Je zorgt dat het huis goed schoon is, versiert het een beetje en trekt je beste pak aan. Zo gebeurde dat ook bij Vughterstede.

Een thuis voor iedereen

Tijdens de open dag was er gezellige muziek (dé troubadour), een ludiek duo die de gasten vermaakte en heerlijke hapjes en drankjes. Ik mocht er die dag ook bij zijn en ‘speelde’ samen met een groep collega’s gastvrouw. Nou, dat hoef ik niet te spelen hoor, want ik verwelkom heel graag mensen bij mij thuis. Want zo voelt Vughterstede en niet alleen voor mij, maar gelukkig voor heel veel mensen. Dat is ook wat ik benoemde in het interview dat ik diezelfde ochtend had bij Avulo. Vughterstede voelt als een familie met een grote onderlinge betrokkenheid. En natuurlijk ook alle familiaire situaties die daar bij horen!

Openheid en gastvrijheid

In de middag viel mijn oog op twee dames die ik niet kende. Ze zaten aan een tafeltje in ons restaurant, zichtbaar gezellig te keuvelen en te genieten van een gebakje. Ik liep even langs en vroeg of ze het fijn vonden. Heel enthousiast vertelde een van de dames dat ze in de buurt woonde en dat ze toch wel nieuwsgierig was. Maar dat dit toch niet voelde als zo’n verpleeghuis van vroeger. Zowel de openheid als de gastvrijheid was zo voelbaar voor ze. Dat is iets wat wij, de bewoners van ons huis, al lang weten, maar soms kampen we nog met oude denkbeelden.

Onderdeel van de maatschappij

‘Vroeger’ waren we als verpleeghuis weggestopt in de bossen, maar nu maken we echt onderdeel uit van de maatschappij. We zijn een wijkpunt waar iedereen terecht kan voor culturele, creatieve, sportieve, muzikale, educatieve en sociale activiteiten. De afstanden worden letterlijk kleiner, ook tussen generaties. Soms moeten we nog een beetje helpen om die drempel kleiner te maken, vandaar dat het toch nodig is en blijft om een open dag te organiseren.

Hart voor de goede zorg

Onze bewoners mogen hier genieten van hun derde helft van hun leven. En net als in ieder leven en net als in iedere familie zijn er ook minder fijne momenten of situaties. Fijn dat we dan bij elkaar terecht kunnen en dat er een heleboel betrokken medewerkers zijn met het hart voor de goede zorg en oog voor elkaar.