Gewoon doen en ervaren dat je het kunt

Publicatiedatum: 
28 sep 2018
Meedoen met een handicap is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar voor Arend Jan en Monique uit Vught wel. Zij zijn beiden blind, wonen zelfstandig en leven hun leven zoals zij dat willen. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Arend Jan vertelt.

“Ik ben geboren in Zuid-Afrika. Vanwege mijn blindheid zijn we verhuisd naar Nederland voor scholing. Tijdens mijn studie fysiotherapie was ik ontzettend fanatiek. Ik wilde bewijzen dat ik dit kon. Met mijn diploma op zak ging ik op zoek naar een baan, maar helaas lukte dit niet. Uiteindelijk ben ik gaan werken in de computerbranche en was ik werkzaam als ICT manager bij een specialist in hulpmiddelen voor slechtzienden, blinden en dyslectici. Monique werkt als maatschappelijk werkende bij de Vlasborch, een woon- en dagcentrum voor ouderen met een visuele beperking. De opleiding heeft me veel goeds gebracht. Ik heb tijdens mijn stage mensenkennis opgedaan én het heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Een rasoptimist met humor en een kritische blik die eerlijk gezegd nergens meer van opkijkt. En na 34 jaar werkzaam in de maatschappij weet ik alles van de hoed en de rand.”

Brede interesse

 “Wij staan positief in het leven en hebben een brede interesse. Ik lees graag en mijn grootste hobby is modeltreinen. Monique gaat graag naar yoga en geeft yogales. We wandelen in de natuur, gaan op vakantie en bezoeken regelmatig toneelstukken in het Shakespeare Theater Diever. Dit openlucht theater in Drenthe heeft arrangementen voor slechtzienden. Ook het Theaterfestival Boulevard had in 2017 voorstellingen met audiodescriptie. Helaas heeft de gemeente Vught deze voorziening nog niet. Maar het zou een positieve reclame voor de gemeente zijn, toch?”

Wil ik ergens naartoe? Geen probleem

“In principe kunnen wij alles, behalve dat waar je primair voor moet kunnen zien. Ik vind het jammer dat ik geen auto kan rijden, maar er zijn genoeg vervoersmogelijkheden. Denk hierbij aan de regiotaxi, de seniorenbus en het openbaar vervoer. Toegankelijkheid zit trouwens niet alleen in fysieke dingen, maar wordt ook bepaald door gedrag en sfeer. Positieve voorbeelden hiervan zijn de Albert Heijn bij het station en de winkels op het Moleneindplein. Het personeel is beleefd, behulpzaam en laat mij in mijn waarde. Winkels waar ik graag kom. En dankzij het digitale tijdperk, is zelfs online winkelen leuk. Hierdoor kunnen we normaal meedoen!”

Waar een wil is, is een weg

“Mensen zien vaak beren op de weg. Zij durven nergens naar toe te gaan of zijn te passief. Maar probeer het gewoon. Krijg je een uitnodiging, ga dan. Het kan soms spannend zijn, maar het levert je heel veel op. Lukt iets niet, zorg dan voor hulp en ondersteuning. Zelf hebben wij huishoudelijke hulp geregeld. Daarnaast helpen vrienden ons met voorlezen en boodschappen doen. En wat betreft kleding uitzoeken? Daar hebben we onze ‘personal assistents’ (zus en schoonmoeder) voor. Zij zorgen ervoor dat Monique en ik niet voor ‘gek’ lopen (representatief erbij lopen).”

Bewustwording

“Ik zou graag willen dat mensen meer gaan nadenken, dat zij zich bewust zijn van bepaalde acties. Bijvoorbeeld met de fiets op de stoep rijden, het niet weghalen van overhangende struiken of het lukraak plaatsen van vuilnisbakken op de stoep. Vraagt u zichzelf eens af wat voor een effect dit heeft op andere mensen die op de stoep lopen. Of het VN verdrag het gedrag van mensen en organisaties gaat veranderen? Ik betwijfel het. In Nederland is de algemene tendens dat men afwachtend is. Maar ik hoop natuurlijk van wel. Iedereen is van goede wil, maar uiteindelijk gaat het toch om houding, beleid en meedenken. Ook de gemeente Vught wil ik graag attenderen op het feit dat ik als blinde het volgnummer bord niet kan zien en de nummers niet kan lezen. Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben? ”

Durf te vragen

“Als ik buiten wandel, dan loop ik in een bepaalde concentratie. Pakt u mij ineens vast om mij te helpen, dan schrik ik. Het beste is: denk niet voor ons, maar stel eerst een vraag zoals ‘Kan ik u helpen?” En handel dan pas. Ik vind het ontzettend moedig wanneer u dit aan mij durft te vragen. Uw aanbieding neem ik dan ook graag aan.”