Ervaringsdeskundige armoede vertelt haar verhaal

Publicatiedatum: 
5 jun 2019
Na mijn scheiding kwam ik in de armoede. Ik schaamde me ontzettend en vroeg bijna aan niemand hulp, alleen aan familieleden. Ik ben een vechter en wilde het allemaal zelf doen. Maar nu weet ik beter. Vraag en aanvaard altijd hulp.

Situatie nu

Mijn schulden zijn afbetaald en ik leef van een WAO-uitkering van 1100 euro in de maand. Ik ben vrijwilliger bij Samen Sterk in de Wijk, ik ben taalcoach, kartrekker van het Herstelpunt van Reinier van Arkel en ervaringsdeskundige armoede. Ik zit in de werkgroep toegankelijkheid en ben vrijwilliger bij De Huiskamer. Als ik hier ben dan probeer ik verbindingen te leggen, mensen te simuleren en tips te geven. Dit doe ik alleen als men daar behoefte aan heeft. Ook neem ik regelmatig iemand uiteten.

Twee wensen: een baan en een Huiskamer+

Ik heb twee wensen: een baan waar ik mijn ervaring als ervaringsdeskundige kan gebruiken. En een Huiskamer+. Ik denk dan aan een plek waar iemand goedkoop naar de kapper, schoonheidsspecialist en fysiotherapeut kan. Waar het mogelijk is om in een atelier kleren te herstellen of te maken en waar naailessen worden gegeven. Kortom een plek waar iemand naar toe kan gaan om mensen te ontmoeten. Een plek waar iemand zijn of haar eigen waarde weer terugkrijgt.

Vraag en aanvaard hulp

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om in armoede te leven. Wat ik mensen wil meegeven: vraag en aanvaard hulp. Heb vertrouwen in de mensen en praat met de juiste mensen. Vroeger schaamde ik me, maar ik ben nu de schaamte voorbij. Er zijn zoveel dingen die je voor elkaar kunt krijgen en er zijn veel mensen die je daarbij willen helpen.