Ervaringsdeskundige armoede vertelt

Publicatiedatum: 
1 jul 2021
Na mijn scheiding werd ik achtergelaten met een hoge schuld. Dit zorgde voor veel stress, schaamte en schuldgevoel naar mijn twee dochters toe. Ik kon hen niet geven wat ze nodig hadden. In deze periode was er nog geen Stichting Leergeld*. Nu ben ik ervaringsdeskundige en zet ik mijn eigen ervaring in om andere mensen te helpen.

Na mijn scheiding ging ik met knikkende knieën en een onrustig gevoel naar de gemeente. Ik had hulp nodig. Helaas konden ze mij niet helpen en werd er ook verder geen ondersteuning aangeboden. Dat vond ik heel jammer en ontzettend vervelend, omdat dit betekende dat ik afhankelijk was van mijn eigen familie. En dat wilde ik juist niet. Ook werd mijn netwerk kleiner en kleiner. Door mijn financiële situatie kon ik nergens meer aan mee doen.

Keerpunt in mijn leven

Toch kwam er een keerpunt in mijn leven, toen ik vrijwilligerswerk ging doen bij de Huiskamer Vught als gastvrouw. Hier heb ik kennisgemaakt met ‘Omarmen’. Dit is een groep ervaringsdeskundigen die elkaar steunen en van elkaar leren. Deze ontmoeting heeft mij enorm gesterkt en leidde mij af van de dagelijkse stress. Daarnaast kon ik mijn ervaring delen met anderen en dat hielp enorm. Ook kreeg ik hulp van Stichting Mariton**. Deze Stichting zorgde voor mijn wekelijkse boodschappen omdat ik niet in aanmerking kwam voor de Voedselbank. Ook hoefde ik mijn financiën niet te laten zien wat hielp om mijn schaamte te overwinnen.

Stage lopen

Ik heb grote stappen gemaakt, zoals het volgen van een opleiding tot ervaringsdeskundige. Ik heb handvatten gekregen hoe ik aan kan sluiten bij iemand die in een ontwrichte situatie terecht is gekomen door financiële problemen. Momenteel loop ik stage als ervaringsdeskundige. Ik kan in mijn functie een stukje van mijn eigen ervaring inzetten. Ik ervaar dat mensen dit fijn vinden. Zij durven hierdoor ook hun eigen verhaal te vertellen en krijgen zo weer wat lucht. Verder kijk ik samen met de mensen naar hun netwerk, familie en vrienden. Hoe kunnen mensen daar stappen inzetten? Kortom, ik help de mensen zichzelf te empoweren en te versterken. Mijn advies is: vraag hulp! U kunt dit niet alleen oplossen.

* Stichting Leergeld Vught biedt kinderen, die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten, de kans om dit wel te doen. www.leergeld.nl/vught

** Stichting Mariton is er voor gezinnen met een minimum inkomen die net buiten de voedselbank vallen. www.stichtingmariton.nl


'Omarmen': ervaringsdeskundigen

Omarmen is een groep die zich bezig houdt met armoede. Zij bestaat uit ervaringsdeskundigen en anderen die affiniteit hebben met mensen die het financieel moeilijk hebben.

De ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal en delen hun ervaringen over het omgaan met weinig geld en schulden. Zo laten zij zien en horen dat het iedereen kan overkomen om financiële problemen te krijgen. Door aan te geven wat belangrijk is in de aanpak van armoede, zijn zij ook een belangrijk klankbord voor organisaties. Zij weten als geen ander hoe het is om elke maand de touwtjes aan elkaar te moeten knopen. De ervaringsdeskundigen steunen en leren van elkaar. En zij bieden een luisterend oor voor degene in armoede.

Contact?

Wilt u in contact komen met ‘Omarmen’? Om uw verhaal te vertellen, mee te praten of mee te doen? Dan kunt u contact opnemen met Welzijn Vught, 073 65 65 350/ info@welzijnvught.nl. Yvonne Kolmans geeft u graag uitleg!