Een toegankelijke website

Publicatiedatum: 
3 okt 2018
In onze samenleving kun je bijna niet meer zonder het internet en computers. Veel mensen willen dat ook helemaal niet missen. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én verplicht voor de (semi-)overheid. Als websites goed in elkaar zitten dan kan iedereen er gebruik van maken, ook bezoekers met een beperking.

Het is belangrijk dat iedereen zijn of haar weg kan vinden op een website. Toegankelijkheid van een website zit niet alleen in het aanpassen van techniek, maar ook in begrijpelijke en leesbare informatie.

Toegankelijkheid zit ‘m in…

Bij techniek denken we bijvoorbeeld aan: een “correcte” code (een juist contrast in de gebruikte kleuren), het creëren van een opvallende button voor het aanvragen van een formulier en een website die altijd 100% werkt op alle soorten apparaten (PC, laptop, Smartphone of tablet). Tekstueel gezien, is het belangrijk dat teksten in klare taal zijn geschreven (duidelijk, begrijpelijk en leesbaar). Dat de informatie op de website logisch en gemakkelijk te vinden is en formulieren en kaartmateriaal leesbaar zijn.

Website van de gemeente Vught

Alle gemeentelijke websites moeten uiterlijk 23 september 2020 toegankelijk zijn. De websites van de gemeente Vught zijn www.vught.nl, www.wegwijsplus.vught.nl en www.socialekaart.vught.nl. “Als we kijken naar de techniek, dan voldoen de gemeentelijke websites. Tekstueel gezien zijn alle teksten leesbaar en begrijpelijk. Er wordt geen onnodige informatie geplaatst en de “actieknoppen” komen duidelijker naar voren. Ook zorgen we ervoor dat de code van de website gelezen kan worden door bijvoorbeeld voorleessoftware. Maar er zijn nog een aantal uitdagingen te gaan, zoals niet goed leesbare PDF documenten en het gebruik van kaartmateriaal.”, aldus de gemeente Vught.

Externe expertise

Op vrijdag 21 september deelde Arend Jan zijn expertise met de gemeente Vught. Arend Jan is blind en heeft ruime ervaring met ICT (zie ook het artikel over hem en zijn vrouw Monique op de Sociale Pagina van 26 september). Hij gaf aan wat wel handig is en wat niet. Wat wel werkt en wat weer niet. Bijvoorbeeld: zorg ervoor dat informatie niet alleen zichtbaar is in afbeeldingen, maar ook in een tekstalternatief. Een groter probleem bij de toegankelijkheid van documenten is de kolommenopmaak. Mensen met een visuele beperking werken niet vanuit een overzicht, maar moeten stukjes bij elkaar halen. Het wordt er voor hen niet duidelijker op en daarnaast worden kolommen ook vaak onnodig gebruikt.