Duurzaam doelgroepenvervoer in de gemeente Vught

Publicatiedatum: 
6 okt 2020
Op donderdag 1 oktober 2020 tekende wethouder Heijboer namens de gemeente Vught, op advies van de Stuurgroep Regiotaxi, het Bestuursakkoord ‘Zero Emissie Doelgroepenvervoer’.

Wethouder Heijboer: ’We willen graag dat in 2050 alle vervoer schoon is. Om dat te bereiken kijken we nu naar het doelgroepenvervoer. We doen dit samen met omliggende gemeenten, zodat we bij het sluiten van contracten met vervoerders hiermee rekening kunnen houden. Dit kan bijvoorbeeld door zoveel mogelijk voor elektrische voertuigen te kiezen, in plaats van benzine of diesel. Of met auto’s en bussen die op waterstof rijden. Voor duurzaam vervoer moeten er genoeg laadpalen of schone tankstations zijn. Ook moeten er geschikte voertuigen voor doelgroepenvervoer beschikbaar zijn. De gemeenten gaan onderzoeken hoe ze die drempels kunnen wegnemen. Hier gaan we samen met de omliggende gemeenten de komende jaren aan werken! ‘

Emissieloos rijden

De gemeente Vught doet het samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Heusden, Boxtel en Sint-Michielsgestel. In het Bestuursakkoord spreken zij de ambitie uit om het doelgroepenvervoer per 2025 zo veel mogelijk emissieloos (uitstootvrij) te laten rijden. Deze gemeenten willen meer duurzaam doelgroepenvervoer, dit is vervoer voor mensen die door een beperking niet zelfstandig kunnen reizen. Hiervoor is speciaal vervoer, zoals bussen of de deeltaxi. Gemeenten proberen hierop invloed uit te oefenen in het aanbestedingsproces.