Campagne 'Houd de lijn vrij!'

Publicatiedatum: 
2 apr 2019
Kent u die geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op de stations? Dat zijn geleidelijnen. Veel mensen met een visuele beperking maken gebruik van deze lijnen om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Maar weet u waarvoor geleidelijnen dienen? En hebt u enig idee wat er kan gebeuren als u bijvoorbeeld uw fiets of afvalcontainer hierop zet? Van 8 tot en met 15 april vraagt de Werkgroep Toegankelijk Vught hiervoor uw aandacht met de boodschap: ‘Houd de lijn vrij!’

In de gemeente Vught zijn veel mensen afhankelijk van geleidelijnen. Mensen met een visuele beperking volgen de geleidelijnen door met hun taststok en voeten de ribbels te voelen. Voor hen is het al lastig om van A naar B te komen. Maar dit wordt nog moeilijker als er obstakels op de geleidelijnen staan, zoals mensen, fietsen, koffers, afvalcontainers of reclameborden. Dit levert voor de gebruiker van de geleidelijnen veel hinder op en zelfs gevaarlijke situaties.

Houd de lijn vrij!

Met de boodschap ‘Houd de lijn vrij!’ gaat de Werkgroep Toegankelijk Vught mensen bewust maken van de aanwezige geleidelijnen en waar deze voor dienen. Van 8 tot en met 15 april gaan zij flyeren en stickertegels op de straat plakken naast de geleidelijnen. Het symbool op de tegelsticker bestaat uit een figuur die met een taststok over de geleidelijn loopt met daaronder de tekst ‘Houd de lijn vrij!’. Een duidelijke boodschap aan iedereen die de tegel tegenkomt. Op maandag 15 april worden deze stickertegels weer verwijderd.

Meer informatie

De campagne ‘Houd de lijn vrij!’ wordt gesteund door de oogbranche, NS, ProRail en de ANWB. Voor meer informatie: www.houddelijnvrij.nl.